https://www.youtube.com/watch?v=__MmCMiCfeA
https://vimeo.com/68600783

Rejtett víziók - 2013. 05. 31. 19.00., Csepel Művek

A Rejtett víziók című kiállítás a magyarországi progresszív kultúra lehetőségeit kutatva arra a kérdésre keresi a választ, hogy az elmúlt évek egymást követő, és egymást erősítő gazdasági, társadalmi és kulturális krízisei után miképpen alakíthatjuk ki és építhetjük újjá saját környezetünket. Milyen víziók inspirálhatnak kulturális és világnézeti értelemben a változások elgondolására? A kiállítás a munka, a közösség és az oktatás fogalmai mentén, az egyes területeken lezajlott kulturális és társadalmi vitákból kiindulva kívánja kialakítani egy válság utáni Magyarország elképzelését. A helyszín a Csepeli Csőgyár Vezérigazgatóságának egykori épülete. A napjainkra rozsdaövezetté vált Csepel Művek területe szimbolikus jelentőségű a magyarországi munkáskultúra és a rendszerváltás utáni társadalmi változások tekintetében, a Rejtett víziókban Csepel mégis csupán politikai és gazdasági kontextusként, és nem a kiállítás vizsgálatának elsődleges tárgyaként jelenik meg. A kiállítást megelőző fél évben a kurátorok beszélgetések és további programok keretében dolgozták fel a koncepciót érintő kérdéseket. A projektben meghívott előadóként Kürti Emese művészettörténész, Gagyi Ágnes társadalomtudós és Szemerey Samu építész, urbanista vett részt, a Csepel Művek területén pedig Zémann István, a Csepeli Helytörténeti Gyűjtemény munkatársa tartott vezetést.
A kiállítás a Placcc Fesztivál kísérőprogramja.
Kiállító művészek: Albert Ádám, Igor és Ivan Buharov, Csákány István, Faa Balázs, Farkas Roland, Gruppo Tökmag, Ipsics Barbara, Oláh Mátyás, the Randomroutines, Soós Kata, Szemző Zsófia, Kurátorok: Dobi Dóra, Kis Judit, Pacsika Márton, Konzulens: Szoboszlai János

Szemző Zsófia:  Védett kor
Vizsgálódásom tárgya a munkához való viszony volt. A megélhetéshez szükséges anyagiak megszerzésére fordított idő, vagy A-ból B-be való eljutás eszköze, vagy határozott elképzelések szerinti tevékenység és tanult cselekvés lehet a munka. Kérdéseket tettem fel, melynek során arra kértem a megkérdezetteket szedjék össze mit dolgoztak szüleik és nagyszüleik, és mennyi időt töltöttek el munkahelyeiken. Arra is kitértem, hogy a megkérdezett azt a tevékenységet végzi-e amilyen képzésben részesült, van-e munkája, szereti-e azt, és ha nem az a munkája, amit tanult, végzi-e mellette azt a tevékenységet is?
Nagypapám vasutas volt, nagymamám pultozott. Papa apai másodépítész volt a csepeli gyárban, felesége telefonoskisasszony, anyai papa csővonó a csepeli gyárban felesége darus volt. Újságíró, tanár. Postás, könyvgyűjtő. Tanítónő. Kocsmáros az egyik ág, másik boltos. Mindkét vonal paraszti származású, gyerekkorukban még a család földet művelt, pontosabban a dédnagyszüleim. Orvos, műtősnő, szociálpszichológus, tanár. Anyai oldalon a nagyszüleimnek divat üzletük volt a Ráday utcában. Apai oldalon nagyapám agrármérnök volt, nagyanyám pedig hivatásos varrónő. építész, testnevelőtanár, ács, kertész. Orvos volt kettő, a másikkettő katona és nyelvtanár, francia és német. Közalkalmazott és közgazdász + gyógyszeripari asszisztens és menetirányító. Paraszti származású egyszerű emberek, 10-12 évesen cselédként dolgoztak, majd a földeken. Nagyanyáim irodai munkát végeztek, egyik nagyapám grafikus volt, másik bányász. Nagymama köztitszasági hivatalban a dolgozók érdekvédelmében valamit, nagymama fordított, írt. Nagypapa bankár volt, de hivatásszerűen fotózott mellette. Mami grafikai stúdióban, Nagyapu bankár, Nagyi tüdészeten, Papi rokkant volt. Jogász, könyvelő. Anyai ágon nagyapám bányász, majd kocsikísérő, nagyanyám takarítónő, apai ágon nagyapám bányász, nagyanyám háztartásbeli. Pedagógusok voltak es tanitották ezt meg kutattak is, a másik nagypapám geodéta volt. 2 tanár 2 sapkakészítőmester. Nagymama háztartásbeli, Nagypapa mérnök.
A nagymamáim nem dolgoztak, de azt hiszem egyik varrónő volt. Egyik nagypapám igazságügyi szakértő volt, másik katona. Térképész, fotóretusőr, operaénekes-énektanár, esszencia gyáros. Külföldi nagykövetségnél munkálkodtak. Nagyapa takarítócég vezető. Anyai ágon a nagymamám gyerek orvos a nagypapám gépészmérnök. Apai ágon a nagymamám gombüzemben üzletvezető és áruterjesztő, a nagypapám könyvelő. Földműves, parasztgazda. Tanítónő, geológus, tornatanár, nőgyógyász. Gazdálkodtak vidéken. Nagymama trafikos, nagypapa bárzongorista. Az egyik nagymamám a Postán volt telefonos kisasszony, a másik nagyim a BKV-nál jegypénztáros. Az egyik nagypapám mérnök volt, ha jól tudom, de fizikai munkára is befogták, mikor mit hozott az újabb rendszer - őt nem ismertem. A másik nagypapám háborús hős - az én szememben - igazából levente képző volt, de mikor én ismertem, már nem dolgozott. Földbirtokos, fordító, lektor, könyvtáros, szerkesztő, kórházi asszisztens, anya, uszodai úszó, horgoló. Földbirtokos, emigráns, visszatérő meghaló. Nagyapám közgazdász, nagyanyám műszaki rajzoló volt. Irodalmár-műforító, tanár, erdész, háztartásbeli. Anyai nagymamám azt hiszem kizárólag a mezőgazdaságnak szentelte egész életét, lévén parasztcsaládból származott, gondolom kisgyerekkorától a földeken meg a tehenek mellett kellett dolgoznia. Nagypapa beállt autószerelőnek, aztán buszsofőr lett, lett egy saját autószerelő műhelye, utána főleg buszsofőrködött, gumikat javított, buszokat szerelt, később meg csizmákat javított meg öngyújtókat töltött a faluban. Apai nagyszülők: nagypapám vegyészmérnök volt, beutazta a világot mint üzletkötő vagy tolmács, illetőleg Szabadalmi ügyvivő, és mellette neves bélyeggyűjtő is.Nagymamám meg festőművész akart lenni, de nem tudom, miért, kitették az egyetemről. Hajós kapitány es IKV-s es jogász es háztartási alkalmazott. Munkás káderek a Mávnál, varrónő, katonatiszt. Reptérigazgató, termelésvezető, könyvelő, gyárvezető. Anyagbeszerző, büfésnő, gazdálkodó, fordító, szerkesztő, titkárnő. Kereskedők és orvosok. Apai oldalon: nagymamám óvónő, Nagyapó híradótiszt, Okiszban vezető féle, anyai oldalon nagymamám dolgozott édességboltban, szövőgyárban, Nagyapám kollégium igazgató volt, és tanár, előtte (28 éves  koráig) parasztfiúként amit tudott. Az egyik ágról iskolai tanár volt a nagyapám, és a Vízműveknél dolgozott a nagymamám, a másik ágról akadémikus vegyész nagypapa, és vegyész nagymama.