grafit, akvarell, tus, tárgyak, kerámia
grafit, 21x29,5cm,
akvarell, tus, 90x65cm, 140x175cm
2012, 2017-2018
Rajz, fotó és tárgy sorozat. Olyan jelenségeket vizsgálok mint például a kínai katica faj, amely elterjedt Európábankonténerekben, teherautókban érkezett és pusztítja az Európai katica fajokat, vagy az Új-Zélandra betelepített nyúl faj, amelynek nincsen természetes ellensége, ezért elszaporodott, és a lokális növényfajokat pusztítja. Ezeket az elrontott szituációkat gyűjtöm össze, és a szerencsés emberi döntés helyzeteket is mint például amikor valaki egy törött széket házilag javít meg és a törött láb helyett, gányolva egy botot helyez be, vagy valaki befőttes gumival javítja meg elromlott slicc czipzárját. Azt az ellentmondást szeretném bemutatni ami az ember által elképzelt ideális megoldás, és a megvalósult megoldás és ennek hatásai és mellékhatásai között feszül. A folyószabályozástól a hajszínezésig, a lakótelep koncepciójától az ortopéd cipők hatásán át, szétdarabolt szigeteken és változó országhatárokon át. Az arannyal javított tárgyak mellett szeretnék létrehozni egy hód fészket amelyet a hód szemétből épít magának, vagy madár fészket amely szemétből készül. Részben tudományos adatokat is használok majd, genetikai kutatások, mérnöki tervezés, biológiai és antropológiai kutatások eredményeit részletekben vagy szimbólikusan beemelem munkámba. A projekt új fázisában folytatom a rajz és akvarell sorozatot, fotó tárgy és kerámia tárgyegyüttessel kiegészülve. Továbbra is elrontott helyzeteket dolgozok fel, amelyek mellékhatásai jelentősek, és sikeres házi megoldásokat is megjelenítek majd. A Japán Kintsugi technika https://en.wikipedia.org/wiki/Kintsugi erős előkép számomra, az arannyal javítás kiemeli a törést, értéket ad a hibának, azt jelzi hogy régóta léteznek már és felülemelkedtek nehézségeken, gyarapodtak, nem romlottak ez által. A törött tárgyak javítása aranyporral kevert szilikonos ragasztóval történik, felértékelődik bearanyozódik a hiba, (mint a folt amit a nadrág térdére és a pulóver könyökére varrtak) lesz esemény formája, ahol a galériában jógatanár javítja a fájó hátakat, szerelők szerelnek behozott tárgyakat, korrepetálnak matematikából, gyűjteni fogom az elromlott dolgokat hírdetéseket fogok feladni, elhozom ami már megszerelhetetlen, törött tányérokat, bútorokat, és arannyal javítom.
A gondolat régóta foglalkoztat, 2012-ben készültek rajzok és akvarellek a Melléktermék sorozatban:
http://zsofiaszemzo.com/root/byproduct/ és doktori projektem is ez a projekt a Melléktermék, fókuszában a leleményesség, hibázás, javítás áll.
2017-ben újra folytatom a rajz és akvarell sorozatot, kiegészülve tárgyakkal. A Por és Pára c. kiállításon, ahol Ember Sárival közösen dolgoztunk, már készültek Kintsugi technikával tárgyak.
http://zsofiaszemzo.com/root/mist-and-dustpor-es-para/
Más munkák az utóbbi időből:
http://www.marres.org/en/programme/now/the-measure-of-our-traveling-feet/
http://zsofiaszemzo.com/projects/-the-bubble-of-what-you-leave-behind/

Series of drawings photographs and installations that process data and phenomena that deal with side effects of human actions, and possibilities of mending broken situations. I am processing such data and phenomena as for example a ladybird species from China, which proliferated in Europe and kills the European ladybirds, or the rabbits that were introduced in New Zealand, which have no natural enemies there, so they have run wild and eroded the local vegetation. I collect these spoilt situations and also successful human solutions, where humans fix broken things by tinkering, such as when we mend a broken chair by instead putting in a leg , we apply a walking cane, or when we apply a rubber band on our pants when we have a torn button.
I show the contradiction that is present between the ideal situation imagined by man, and the modalities of implementation of these ideas. From river engineering to hair-dyeing, from block flat neighborhoods to orthopedic shoes, from divided areas of cities, to changing borders of countries. I would like to create three-dimensional installations, as a beaver's nest, what the beaver built from industrial and urban trash. I am intending to integrate partially or symbolically, scientific data from the fields of genetic engineering, biological and anthropological research. In the project's new phase i will continue the series of mostly drawings, and photographs and installations, porcelain and clay objects. I will continue to process data and phenomena that deal with side effects of human actions, and possibilities of mending broken situations. I will collect these spoilt situations and also successful human solutions, where humans fix broken things by tinkering. I will show the contradiction that is present between the ideal situation imagined by man, and the modalities of implementation of these ideas.
I see the Kintsugi technique, from Japan, as a powerful predecessor to my aim, where broken objects are mended with gold, so the fact that they have been broken gives them even more value, it indicates that they are present since a longer period of time, and have overcome misfortune, have become more, not less.h.