Megnyitó: 2014. május 9

18 óra Stúdió Galéria, FKSE, 1077 Budapest, Rottenbiller utca 35.

Anca Benera- Arnold Estefán: Sic, 2014
performansz a Pacta sunt Servanda sorozatból

19 óra
Majakovszkij 102, a tranzit.hu nyitott irodája, 1068 Budapest, Király u 102.

Dr. Constantin Iordachi, történész
Közép Európa Egyetem, Budapest


Kiállítás megtekinthető:

2014. május 9-től 2014. május 23-ig és május 30-ig.
Helyszínek: Majakovszkij 102, a tranzit. hu nyitott irodája, 1068 Budapest, Király u. 102., 1/1., Írók Boltja 1061 Budapest Andrássy út 45 (május 30-ig) és a Stúdió Galéria, FKSE, 1077 Budapest, Rottenbiller utca 35. (május 23-ig).

Nyitva tartás:
tranzit.hu, FKSE
Hétfő-Szombat: 14:00-18:00
Írók Boltja
Hétfő-Péntek 10:00-19:00, Szombat 11:00-19:00

A Művészet veszélyes csillagzat alatt háromrészes esemény- és kiállítás-sorozat 2014. április és június között, amelynek második része egy nemzetközi csoportos kiállítás.

Résztvevők: Zbynek Baladrán, Anca Benera and Arnold Estefán, etcetera, Khoór Lilla-Will Potter, KissPál Szabolcs, Avi Mograbi, Oláh Mara, Wendelien van Oldenborgh, Olekszij Radinszkij, PR csoport, Société Réaliste, Jonas Staal, Szemző Zsófia, Želimir Žilnik

Kurátor: Hegyi Dóra
Kurátorasszisztens: Soós Andrea

Kapcsolódó programok:

2014. május 10. 18:00
Olekszij Radinszkij (Kijev), aktivista, kurátor részvételével
filmvetítés és beszélgetés az aktuális ukrán helyzetről

2014. május 16. 11:00-18:00

Még mennyi fasizmus?
Művészetelméleti és gyakorlati szabadiskola https://www.facebook.com/events/1479453808936032/

2014. május 23. 18.00
Jonas Staal és Wendelien van Oldenborgh rotterdami képzőművészek beszélnek művészeti tevékenyésükről és a jelenlegi társadalmi-politikai helyzetről Hollandiában.

Az eseménysorozat címe Kállai Ernő művészettörténész és kritikus 1942-es, ugyanezen című szövegét idézi, amelyben Kállai, többek között azt elemezte, hogy művészek a második világháború idején hogyan reagáltak műveikben a fasizmus megjelenésével keletkezett egzisztenciális válságra. Az eseménysorozat a kortárs művészet jelenlegi feladatát, helyét és felelősségét vizsgálja az egymást érő válságok korában, illetve, annak fényében, hogy az autonóm kultúrát és a kritikus gondolkodást a tekintélyelvű államhatalom korlátozni igyekszik.

Az elmúlt néhány évtizedben Magyarországon a fasiszta jelző egy pejoratív, már-már súlytalan kifejezéssé vált. Annak ellenére, hogy mind az egykori szocialista vezetés, mind a rendszerváltás utáni politikai elit „antifasisztának” nyilvánította értékrendjét, a kirekesztést mindkét rendszer életben tartotta és különböző területeken gyakorolta. Mára ez a negatív sajátosság történelmi és politikai tartalommal töltődött fel. Az 1989-es rendszerváltás új politikai elitje nem reflektált az antifasiszta és a neoliberális kapitalizmust támogató gondolkodás között húzódó ellentmondásokra, megosztó lehetőségeire. Milyen párhuzamok fedezhetők fel a jelenlegi, demokráciát fenyegető veszélyek és a történelmi fasizmus között? Mik az ellenállás lehetséges formái? Megtalálhatjuk a jelen krízis gyökereit a rendszerváltás rendezetlen ideológiai viszonyaiban, az antifasizmus és a kapitalizmus eszméinek összefüggésében?

A Művészet veszélyes csillagzat alatt a What, How, and For Whom / WHW kurátori csoport a fasizmus mai formáit feldolgozó hosszú távú nemzetközi kutatási projektjéhez kapcsolódik. A projekt alapfeltevése az, hogy „néma fasizmus” hatja át a nyugati demokráciák jó néhány jelenlegi működési elvét: feltörő nacionalizmusok, a kisebbségek, az idegenek és a bevándorlók elleni növekvő rasszizmus és diszkrimináció, a szabad véleménynyilvánítás és a sajtó szabadságának korlátozása, az anti-intellektualizmus, vagy például a magánszféra megsértése a „nemzetbiztonság” nevében.

Az esemény- és kiállítás-sorozat a Beginning As Well As We Can (How Do We Talk About Fascism?) című nemzetközi kollektív projekt része, amelyben részt vesz a What, How and for Whom? / WHW és a zágrábi Alerta, a jobboldali szélsőségeket és az antidemokratikus tendenciákat felügyelő központ. A projekt a szélsőjobboldali eszmék Európa-szerte megfigyelhető térhódítását, a fasizmus kortárs formáit és hatásait, valamint az ellenállás és a beavatkozás lehetséges módozatait vizsgálja.

A Beginning As Well As We Can (How Do We Talk About Fascism?) című projektet a European Cultural Foundation és a European Union Culture Programme 2007-2013 támogatja.

A tranzit fő partnere az ERSTE Alapítvány.

Kép: KissPál Szabolcs: Amorous Geography (részlet), 2012. A művész jóvoltából